Mulligan terapia

Mulligan koncepcia

V roku 1996 založil  Brian Mulligan medzinárodnú asociáciu Mulligan.

Koncept Mulligan predstavuje nový prístup k riešeniu problémov spojených s poruchami pohybového aparátu. Tento koncept sa nazýva aj „Mobilizácia s využitím pohybov“.

Koncept je založený na teórii chybného polohovania kĺbov, ktorých nápravou terapeut zbavuje pacienta bolesti a obnovuje normálny rozsah pohybu v kĺboch. Pri zvažovaní tohto konceptu by si niekto mohol myslieť, že „nesprávna poloha“ je porušením statiky a podľa toho by pacientova symptomatológia mala byť v kľude, no vyskytujú sa aj pohybové problémy v dôsledku „nesprávnej polohy“, pri ktorej sa symptomatológia prejaví pri pohybe. Štruktúra kĺbov a okolitých väzov je taká, že pohyby v nich sú možné iba v určitých smeroch a kĺzanie sa vyskytuje s minimálnou kompresiou v nich ( Kapaggi 1987). Zmena polohy kĺbových plôch môže byť výsledkom akútneho  alebo menšieho poranenia v dôsledku alternatívneho motorického vzoru. To môže viesť k stuhnutosti , bolesti a svalovej slabosti.

V súvislosti s konceptom Mulligan môžeme povedať, že mobilizácia kĺbu v inom ako „správnom“ smere povedie k zhoršeniu symptómov. To isté platí pre mobilizáciu kĺbov správnym smerom, ale s použitím príliš veľkej sily. Mobilizačný efekt musí byť veľmi presný, musí pokračovať v celom rozsahu pohybu. Žiaľ, zatiaľ nebol identifikovaný mechanizmus, prečo sa po vykonaní 3-4 opakovaní stane pohyb bezbolestný. Existuje teória, že k zmenám dochádza viac na úrovni gama slučky ako na úrovni kĺbov a okolitých tkanív. Preťaženie centrálno-periférneho mechanizmu inervácie tkaniva zmenou relatívnej polohy kĺbových povrchov môže byť kľúčom k úspešnej liečbe pacienta.

Čo sa dá dosiahnúť pomocou konceptu Mulligan ?

Keď sa ruky fyzioterapeuta dostanú do kontaktu s telom pacienta, pomocou pasívnej mobilizácie sú mechanoreceptory aktivované, a už v procese vykonávania aktívnych pohybov pacienta dochádza k normalizácii aferentnej a eferentnej impulzácie , čím sa znižuje senzibilizácia. Ak pasívna mobilizácia môže urobiť pohyb bezbolestným, potom kombinácia s aktívnymi pohybmi môže mať oveľa väčší vplyv na CNS, pričom sa zmení pocit dysfunkcie v kĺbe. Aby sme zhrnuli všetky vyššie uvedené: mobilizácia pomocou pohybov je – proprioceptívna neuromuskulárna kĺbová facilitácia , kombinuje aktívny a pasívny vplyv, čo zase vedie k významným výsledkom.

Koncept „Mobilizácia pohybom“ je novým prístupom k manuálnej terapii. Kľúčovým momentom konceptu je ten, pri ktorom pacient urobí pohyb, ktorý bol predtým bolestivý. V prípade, že bolesť naďalej pretrváva počas pohybu počas mobilizácie, Mulliganove techniky sú kontraindikované – toto tvrdenie je zlatým pravidlom koncepcie.

Pár slov o dvoch hlavných zložkách konceptu – mobilizácii a pohybe.

Vo väčšine prípadov rovina ošetrenia prebieha rovnobežne s rovinou kĺbu. Ak toto pravidlo nedodržíte, potom je nepravdepodobné, že sa vám podarí dosiahnuť bezbolestný pohyb. Mobilizácia musí byť zachovaná počas celého pohybu. Neschopnosť udržať mobilizáciu sa prejaví ako náhla bolesť. Toto by sa nemalo stávať! Počas pohybov pacienta musí terapeut udržiavať vektor mobilizácie bez ohľadu na zmenu polohy kĺbu. Sila, s ktorou tlak pôsobí, by mala byť minimálna potrebná na dosiahnutie bezbolestného pohybu. Mobilizácia pohyb len podporuje, no nijako ho neobmedzuje. Počas mobilizácie, ako aj po jej ukončení by malo dôjsť k zvýšeniu rozsahu pohybu v kĺbe, s ktorým práca prebiehala.

V momente, keď terapeut udržiava mobilizáciu, pacient robí pohyb, môže byť aktívny, pasívny, asistenčný alebo prebiehať proti odporu. Pohyb, ktorý by mal pacient vykonávať, je daný tým, aké symptómy má v čase liečby. Najčastejšie pacient robí aktívne, nezávislé pohyby. Tento koncept však zahŕňa aj techniky, pri ktorých pacient nevykonáva žiadne pohyby, napríklad trakcia krčnej chrbtice,

NAG .Treba povedať, že Mulliganov koncept má svoju vlastnú terminológiu.

V závislosti od časti tela, v ktorej sú kĺby mobilizované, majú fyzioterapeutove manipulácie rôzne označenia:

NAG znamená mobilizáciu krčnej chrbtice a je to skratka pre prirodzené apofyzálne kĺzanie.

SNAG – je mobilizácia pre všetky časti chrbtice, k názvu predchádzajúcej techniky je pridané slovo “podporované”.

MWM je skratka samotného konceptu a je tiež bežnou súčasťou všetkých techník mobilizácie kĺbov končatín .

Charakteristickým znakom konceptu je okamžitý účinok úľavy od bolesti pri pohybe.

Okamžitá úľava od bolesti pohybom kĺbu by sa mala dosiahnuť okamžite. (Nie po niekoľkých sedeniach).

Kontraindikácie techník „Mobilizácia pomocou pohybu“ sú rovnaké ako pri manuálnej terapii. Tiež by sa k nim mal pridať účinok pilulky: ak chýba, potom sú techniky kontraindikované.

MT_07
MT_08

Mulligan Concept je mobilizácia pásom. Pri mobilizáciách môže pás zohrávať rôznu úlohu: stabilizácia pacienta vo zvolenej polohe, trakcia , pomoc do rúk lekára, priama mobilizácia. Pri tom všetkom pás poskytuje jednoducho nenahraditeľnú pomoc. Príkladom je mobilizácia bedrového kĺbu v extenzii. Táto technika sa vykonáva v stoji, mobilizácia je najčastejšie laterálny posun hlavice stehennej kosti voči innominátu. V žiadnom prípade, okrem použitia opasku, nie je možné dosiahnuť takúto mobilizáciu v tejto polohe.

Rezervujte si termín

Prejsť na začiatok