Myofasciálna terapia

Myofasciálna terapia - myofasciálne techniky v kombináciou s manuálnou medicínou a jemnou chiropraxiou

V manuálnej medicíne sú myofasciálne techniky najúčinnejšou terapiou pohybového aparátu človeka.

 

Čo je Fascia? 

Každý sval a každý orgán v našom tele je obalený a prepojený fasciou. Naše svaly, nervový, cievny, lymfatický systém, ako aj orgány nášho tela sú doslova pretkané a pospájané fasciami, čím sa navzájom ovplyvňujú a sú pre seba navzájom neoddeliteľnou oporou.

Fascia v podstate drží naše telo pohromade, je zodpovedná za tvar vnútorných orgánov, ich postavenie, prepojenie či funkciu a navyše ich chráni a bráni šíreniu infekcií.

Keby sme nemali v našom tele fascie, orgány by ani zďaleka neboli na svojich miestach, neboli by sme schopní pohybu a pravdepodobne by sme podľahli rôznym infekciám.

Aj náš mozog je obalený fasciou, ktorá ho chráni pred otrasmi a poškodením. Keďže jednotlivé fascie spolu komunikujú, majú veľký význam vo fyzioterapii. Napríklad na liečbu osteopatie sa využíva liečba  fascií a prepojenia fascií pohybového aparátu, fascií vnútorných orgánov a nervových fascií. Bolesti pohybového aparátu sú silno prepojené s našim vnútrom, preto je treba liečiť telo komplexne, lebo všetky systémy sú navzájom poprepájané a ovplyvňujú sa.

 

Čo je “zlepená fascia”?

Fasciu si teda predstavme ako svalový obal, v ktorom nám sval pracuje (poznáme to z porcovania mäsa pri varení- mäso-sval, je obalený “blanou”-fasciou a zároveň medzi jednotlivými svalmi sú poprepájané do celku ďalšími fasciami).

Najväčšia fascia sa nachádza tesne pod kožou a drží naše telo “pokope”. Ak sme prekonali nejaký úraz alebo sme počas života získali zlé pohybové vzorce, fascia sa prilepí  (napr. spustené ramená, hrbenie sa, dlhodobá a jednotvárna práca v nezmenenej polohe za pásom pri linke, alebo za počítačom…). To sa navonok prejaví napríklad ako skrátenie svalov, tuhnutie svalov či bolesť. Ak máme v určitom mieste prilepenú fasciu, svaly a kĺby majú menšie rozsahy pohybu, nedokážu sa voči sebe správne pohybovať a nedostatočne sa prekrvujú.

 

TERAPIA – myofasciálne a mäkké techniky.

Uvoľnenie fascií je veľmi špecifický, komplikovaný a náročný proces, a to nielen pre terapeuta ale aj pre pacienta, keďže terapia myofasciálnych a mäkkých techník nie je z tých relaxačných.

Fascie sa uvoľňujú špeciálnymi terapeutickými technikami manuálnej medicíny, ktoré by mal robiť len skúsený odborník-terapeut, ktorý súborom manuálnych myofasciálnych a mäkkých techník odlepí jednotlivé fascie od kože a od seba navzájom. Tým uvoľní pohybový-pracovný rozsah svalov a kĺbov, a spriechodní aj prekrvenie a prenos nervových vzruchov. Telo,  svaly a kĺby zbavíme bolesti a zároveň uvoľníme aj neprirodzený tlak a postavenie voči vnútorným orgánom, zároveň sa zlepší prekrvenie, odozva nervových vzruchov ako aj správne fungovanie lymfatického systému. Celkovo sa v organizme obnoví vnútorná harmónia a tým sa zlepší celkový zdravotný stav človeka.

Rezervujte si termín

Prejsť na začiatok